maandag 28 januari 2013

Sterretjes

In het vorige berichtje heb ik de sterretjes kol, of star stitch kol, al laten zien. Geloof het of niet, het is écht 2 avonden breien.



Voor deze kol zet ik 37 steken (het aantal moet deelbaar zijn door 4 + 1) op met (rond)breinaald 8 mm. De acryl die ik gebruik is eigenlijk voor nld 6 - 6.5 mm. Met die maat wordt de kol veel te stijf.
Mogelijk is de afwijkende kleur garen al opgevallen. Ik gebruik een tijdelijke opzet om de kol later aan elkaar te kunnen mazen.


Met de rode kleur brei ik een paar naalden recht (ribbels). Dan brei ik 1 nld recht met het goede garen. Daarna volgt de sterretjes steek of star stitch.



woensdag 23 januari 2013

Breien en bloggen

Het is even rustig op mijn blog. Dat wil niet zeggen dat ik stil zit, in tegendeel. Ik loop gewoon tegen een probleem aan: ik kan niet breien en bloggen tegelijk. Breien en beppen lukt samen, breien en tv kijken, zelfs breien en lezen. Maar breien en bloggen.....

Daarom stop ik nu even met breien zodat ik kan bloggen. Dan weten jullie in ieder geval waar ik mee bezig ben ;-):

Een kol voor een dame die binnenkort 11 jaar wordt. In de sterretjes-steek die ik vond via het blog Blij dat ik brei. 



Mini's voor het project 'Zeeuwse vissertsruien'. Het basispatroon staat maandag aanstaande op het blog van de Zeeuwse visserstruien.




Een grote visserstrui voor de meester: 




Verder staan er deze week nog drie taarten voor twee verjaardagen op stapel:

Een choconotentaart:




Een lactosevrije lemon cheesecake .



Een biscuit met marsepein en fondant:




Het leuke is: bakken en bloggen kan ik wel tegelijk. Geen kunst, als de oven het werk doet. Daarom volgende week het recept van de lemon cheesecake.


donderdag 17 januari 2013

Speltcake

Voor het weekeinde bak ik deze keer een speltcake. Speltbrood ken ik wel, ik vind het heel smakelijk. Het nadeel van spelt is dat het moeilijker rijst dan 'gewoon' tarwemeel. Er zitten minder gluten in.


Bij molen 'De Verwachting' koop ik een pakje speltcakemix. Op het etiket staat 'bak in een klein cakeblik'. De hoeveelheid eieren en vet (boter, margarine) zijn echter voor een gewoon cakeblik. Daarom besluit ik tot de volgende combi: ik bak de cake in het Zeeuwse knopblik. Dat is iets kleiner dan een gewone cakevorm. Het speltcake beslag behandel ik als een biscuit, in verband met het rijzen.

Aan de slag!

Wat heb je nodig?

  • 1 pakje mix voor speltcake
  • 4 eieren (kamertemperatuur)
  • 200 gram Wajang of margarine

Wat ga je doen?

Leg de eieren in heet water. Zoek daarna verder alle spullen bij elkaar. 
De margarine maak ik eerst heel zacht in de magnetron: 30 sec op 900 Watt. Mix de eieren één voor één door de boter. Voeg daarna beetje bij beetje de mix voor speltcake toe.
Als ook de cakemix in de beslagkom zit mix ik alles 9 minuten op de hoogste stand.

Na die 9 minuten heb ik een mooi beslag. Dat gaat in de Zeeuwse knop. Die is nu flink gevuld. Omdat spelt slecht rijst maak ik me daar niet echt ongerust over.

De vorm gaat in een voorverwarmde heteluchtoven op 140 C. Dan ben ik blij dat ik altijd een strook bakpapier om de vorm doe (weten waarom? Kijk hier.) De cake rijst namelijk wél goed en komt boven de vorm uit. Gelukkig wordt het geen grote bende in de oven. Het geheel blijft aan elkaar 'hangen' en wordt een mooie cake.


Bij mij duurt het 75 minuten voor de cake gaar is. Kijk vanaf ongeveer 1 uur oventijd regelmatig of de cake al gaar is.

Normaal zijn we niet zo van de cakemixen. Zelfgemaakt vinden we lekkerder. Dit is vanaf nu echter één van onze favorieten.


zondag 13 januari 2013

Achter de schermen

Op de blogs van Jeanet en Lupineke heeft iedereen die er niet bij was al kunnen lezen wat ze hebben gemist gisteren met het bezoek van Wieke.
Wat jullie nog niet hebben kunnen zien en lezen vinden jullie hier ;-).

Om te beginnen is de hilariteit groot als we bij binnenkomst elkaars sieraden bekijken:




In het atelier (wat we later nog hard nodig hebben door de drukte) krijgen we eerst heerlijke broodjes van Jeanet en een geweldige pastasalade van Johanna voorgeschoteld. De inwendige mens is nog maar nét versterkt als de eerste belangstellenden binnenlopen. Nelleke komt er gezellig bijzitten en nog geen 5 minuten later kun je al zien welke leuke dingen je bijvoorbeeld met Invicta Colour kunt maken:




donderdag 10 januari 2013

Het proeflapje

Tja, iedereen weet het wel. Brei een proeflapje voor je aan een werkstuk begint. Ik heb er zelf (vroeger) ook altijd een hekel aan gehad. Met het groeien der jaren (het verliezen van wilde haren?) en het verkrijgen van wat meer geduld 'doe' ik er tegenwoordig wel aan.

Ik brei lapjes bij een nieuw patroon, om te zien hoe garen zich gedraagt, of het wordt zoals ik wil. Soms gebruik ik ze ook om te zien hoe materiaal zich gedraagt bij het (machine)wassen. Proeflapjes kunnen veel ergernis besparen.


Breirol voor visserstruien

Al zou je het misschien niet denken, met het breien van een proeflapje kan er nog al wat mis gaan. En als het daar mis gaat, dan gaat het waarschijnlijk ook met je werkstuk mis.


Proeflapje voor de kokkelsjaal

maandag 7 januari 2013

Snelle marmercake

Soms is snel heel handig. Met een pakje mix voor marmercake draai je zo wat lekkers in elkaar. Het enige wat lang duurt is de oventijd.



Wat heb je nodig?
  • Pakje mix voor marmercake
  • 4 eieren
  • 2 keer 75 gram gesmolten wajang of boter
  • 2 eetlepels (soja)melk
Wat ga je doen?

Verwarm de oven voor op 140 C, hetelucht. Vet een cakevorm in. Bestrooi de vorm met bloem. Ik gebruik nu een Blanda schaal van 20 cm.
Mix 2 eieren schuimig. Doe één van de twee zakjes cakemix en 75 gram gesmolten boter bij de eieren. Voeg een eetlepel (soja)melk toe. Schep het cakebeslag in de vorm.



Mix de andere 2 eieren schuimig. Doe het tweede zakje van de cakemix en de andere 75 gram gesmolten boter bij de eieren. Voeg een eetlepel (soja)melk toe. Schep het cakebeslag op het andere beslag in de vorm.

Met een vork prik ik nu tot op de bodem en 'trek' een klein deel van het onderste beslag door het bovenste beslag. Dit doe ik op een paar plaatsen.


woensdag 2 januari 2013

Schoon schip

Na de voorbereidingen voor en het enorme succes van Serious Request is het tijd voor gezin en familie.



Bovendien verwachten keuken en huis enige extra aandacht na het koken en bakken van de afgelopen weken.

Via dit berichtje wens ik ieder alle geluk, voorspoed en gezondheid voor dit jaar.

Binnenkort weer een nieuw bericht.