dinsdag 16 april 2013

Virus

Tjonge, Anna was geveld door... tja, door wat eigenlijk? Griep was het niet, geen koorts gehad. Een verkoudheid ook niet, de tissues bleven in de kast. Maar hoesten, je kon er cokes mee kloppen.
Gelukkig komt er aan alles een eind, ook aan ziek zijn. Maar het energie niveau ligt nog erg laag. Daarom is het even stil geweest op dit blog.
De komende weken verschijnen er mogelijk nog wat minder berichtjes dan normaal.

Maar goed, mouwen opstropen en aan de slag!
Net voor Anna ziek werd maakte zij nog een Zeeuws sukadebrood. Anna heeft daar goede herinneringen aan. Als oma Anna jarig was dan stond er steevast zo'n brood op tafel. De sukade vond Anna niet zo lekker. Dat werd vakkundig uit het brood gepeuterd en op het randje van het bord gelegd.

Het paasbrood uit dit berichtje maakte ik met verse gist. Daar is nog een beetje van over. Genoeg om een sukadebrood te maken:





Wat heb je nodig?



  •  350 gram (Zeeuwse) bloem
  • 30 gram verse gist
  • 30 gram kristalsuiker
  • snufje zout
  • een paar draaien van de molen nootmuskaat
  • mespuntje gemale foelie
  • 2 eetlepels anijszaad
  • 200 ml handwarme, gezoete sojamelk
  • 50 gram gesmolten Wajang
  • sucade naar smaak

Wat ga je doen?
Maak eerst het zetsel: doe de bloem in een kom (geen metaal). Maak hierin een kuil. In de kuil giet je het mengsel van sojamelk, suiker en gesmolten Wajang. Verkruimel de gist er in. Laat een half uur staan op een tochtvrije plaats.

Kneed nu het zetsel, met alle kruiden (niet de sukade  en het zout tot een mooi deeg. Laat dit drie kwartier rijzen. Kneed dan opnieuw en voeg gelijk de sukade toe. (Inmiddels lust ik wel sukade, maar nog niet in grote hoeveelheden.) Laat nogmaals drie kwartier rijzen. 
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 C (conventioneel, onder- en bovenwarmte).

Bak het sukadebrood in ongeveer 30 minuten gaar. Het brood is goed als het hol klinkt als je er op klopt.

Dit smaakt net als in mijn herinnering, lekker!

1 opmerking:

Betsy zei

Dat ziet er uit als een heerlijk brood!
Hopelijk ben je nu weer opgeknapt (net als het weer!)

lieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn