maandag 28 november 2011

Meten = weten + goed lezen = ook heel belangrijk

Op het blog van Stéphanie, koekjes en taartjes vond ik een recept voor koffiekoekjes. Dat leek me wel wat en ik had ook bijna alle ingrediënten in huis. Tussen het koken van de paddestoelenpasta door bedacht ik dat ik wel even het deeg kon maken.
Zo gezegd, zo gedaan. Deeg klaar en in folie in de koelkast. Het smaakt trouwens uitstekend, ook al is het nog niet gebakken. De volgende dag heb ik pas tijd om het deeg te verwerken. Midden in de nacht bedenk ik ineens dat ik zelfrijzend bakmeel heb gebruikt in plaats van gewone bloem. Dat was de automatische piloot, ik gebruik namelijk zelfrijzend bakmeel in het recept voor koekjes van mijn tante Rika (daarover een andere keer meer).


Maar goed, op zaterdag keurige koffieboontjes gedraaid van het deeg. Dat gaat wel snel plakken, zou het aan het zelfrijzend bakmeel liggen of aan de hoeveelheid vet (margarine) die er in zit? Daarna in de oven.


Ik heb een combi stoomoven van het bekende woonwarenhuis uit Zweden. Die bakt prima, maar de temperatuur moet over het algemeen wat lager dan in de recepten staat aangegeven. De koekjes gaan 20 minuten op 180 C. En, wat ik al vrees gebeurt ook: de koekjes rijzen bijna de oven uit:
De smaak is echter prima, al vinden we het met algemene stemmen niet op koffiekoekjes lijken (ook qua smaak) maar meer op héle lekkere bastognekoeken.




Gezien de stomme 'fout' van het zelfrijzend bakmeel besluit ik terstond nog een baksel te wagen. Omdat ik het originele deeg nog al vind plakken gebruik ik als basis een shortcut deeg, waarvan hier het recept. Voor deze koekjes heb ik de hoeveelheid suiker verdubbeld:
  • 175 gram margarine
  • 100 gram rietsuiker
  • 250 gram Zeeuwse bloem
  • 1 eierdooier
  • 2 eetlepels oplos espresso, opgelost in 1 eetlepel koud water
  • 3 eetlepels cacao
  • snufje zout
  1. Mix de boter en de suiker tot een lichtgeel mengsel. Voeg 4 eetlepels bloem toe. Mixen. Voeg de eierdooier toe, opnieuw mixen. Voeg alle cacao toe, mixen.
  2. Voeg de opgeloste espresso toe (vanwege het ei is het belangrijk dat dit echt koud is, anders stolt de dooier). Mix nog 15 sec.
  3. Voeg nu steeds 1 eetlepel bloem toe. Voeg de volgende lepel pas toe als echt alle bloem is opgenomen. In eerste instantie wordt het deeg plakkerig en kruipt langs de gardes omhoog. Daar heb ik nog geen foto van, dat komt de volgende keer. Dit is normaal.
    Als ruim de helft van het deeg is toegevoegd wordt het deeg brokkelig. Voeg wel echt al de bloem toe.
  4. Kneed nu het deeg met de hand door tot het een bal wordt. Al het deeg laat dan los van de beslagkom. Leg het deeg, ingepakt in folie, minimaal 3 uur in de koelkast.
  5. Verwarm de (stoom)oven voor op 180 C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak koffieboontjes van het deeg. Hiervoor heb ik de hoeveelheid van Stéphanie aangehouden, ongeveer 2 paaseitjes per boontje. Ik maak er een sneetje in met een scherp aardappelschilmesje. Daarna maak ik de snee wat breder met een (stalen) breinaald.
  6. Bak de boontjes ongeveer 20 minuten.
Met deze hoeveelheid deeg kun je ongeveer 35 bonen maken (ze passen niet allemaal op 1 bakplaat, de tweede plaat staat niet op de foto).


Dit resultaat is ziet er een stuk beter uit:
Deze koekjes smaken echt naar mokkaboontjes. Een leuk resultaat, 2 nieuwe soorten koekjes die goed smaken.

Geen opmerkingen: